De aannemingsovereenkomst – on demand

Beschrijving

De aannemingsovereenkomst

On demand 2u.

INHOUD

Tijdens dit seminarie bespreekt mr. Schoups eerst de contractuele aandachtspunten.

  • Vanaf wanneer is er sprake van een contract tussen de bouwheer en de aannemer?
  • Kunnen partijen tijdens de onderhandelingen in aanloop naar een contract fouten begaan? Kan de bouwheer steeds op voorhand de exacte prijs kennen van de werken die hij bij een aannemer heeft besteld?
  • Hoe moet een aannemer omgaan met bijkomende werken die gaandeweg de uitvoering van de overeenkomst worden besteld of noodzakelijk / nuttig blijken?
  • Ten gevolge van omstandigheden zoals de COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne is er al enige tijd sprake van een schaarste van bepaalde grondstoffen en sterk volatiele prijzen. Tegelijk zijn de prijzen in aannemingsovereenkomsten vaak al op voorhand vastgeklikt. Wie draagt hier doorgaans het juridisch en economisch risico?
    Vervolgens bespreekt mr. Schoups de aansprakelijkehid en garanties.
  • Wat zijn de rechten en plichten van zowel (a) de aannemer als (b) de bouwheer tijdens de uitvoering van een aannemingsovereenkomst?
  • Wat kan ik als bouwheer doen als de aannemer slecht werk aflevert ? Volstaat het wat foto’s te nemen en dan het contract te verbreken ?
    Wat is het verschil tussen oplevering en aanvaarding en waarom zijn deze begrippen / ogenblikken zo belangrijk in het aannemingsrecht? Is de aannemer na aanvaarding van de werken altijd gedurende tien jaar nog aansprakelijk of zijn er uitzonderingen op deze termijn?
  • Kunnen de bouwheer en de onderaannemer elkaar rechtstreeks in rechte aanspreken? Kunnen we het nog even over de onderaanneming hebben ? Hoe verhoudt de onderaanneming zich tegenover de hoofdaanneming ? Is er een techniek om beide “aan elkaar te koppelen” ?
  • Hoe komt er een einde aan de aannemingsovereenkomst ?

BIO

Marco Schoups is Partner bij Schoups.

Marco heeft vijfendertig jaar ervaring in het bijstaan van ondernemingen in procedures en arbitrages, alsook in contractenwerk, het verstrekken van adviezen en het voeren van onderhandelingen. Hij publiceert regelmatig en geeft lezingen en in-house opleidingen. Sedert augustus 2021 is hij erkend als bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken.

Marco Schoups was stafhouder van de Orde van advocaten van de Balie Provincie Antwerpen en sedert 2020-2021 geeft Marco het praktijkcollege ‘Bouwrecht’ aan de KU Leuven.

Erkenning

2ptn. OVB

90,00 excl. btw

Translate »